100 jaar Pilates®

Over Pilates

“Physical fitness is the first requisite of happiness.”
- Joseph Pilates

Joseph Pilates is geboren in 1880 in Duitsland en leed aan astma en reumatische koorts. Met gymnastiek, duiken, bodybuilding en boksen onderhield hij zijn lichaam om sterk en gezond te blijven. Voor die tijd al een bijzondere combinatie tussen kracht, concentratie, soeplesse en conditie. In de eerste wereldoorlog en daarna verbleef Pilates in Engeland waar hij uit noodzaak begon te werken aan revalidatie van mensen die met trauma’s wekenlang aan het bed gekluisterd waren.

De apparaten, zoals de Cadillac, waarmee nu gewerkt wordt zijn duidelijk terug te herleiden naar de bedden die uitgebreid werden met veren en banden. Vanaf 1926 werkte hij in New York met zijn vrouw verder aan het ontwikkelen van de Pilates® trainingsmethode tot wat het nu nog steeds is. De matlessen en de lessen op de apparaten hebben inmiddels ook menig gezond mens geholpen vitaal te blijven. Deze authentieke methode wordt inmiddels wereldwijd gedoceerd aan dansopleidingen, dansgroepen, fitnesscentra en pilatesstudio’s.

Pilates® vraagt van de docent om constant aandacht en focus te hebben voor de ontwikkeling van de leerling. Elke les drijft op een uitgebalanceerde combinatie van controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Deze manier leert je met aandacht bij een preciese plek van het lichaam te werken. Het blijkt dat hierdoor de werking van trainen veel effectiever is. Belangrijk voor het hele lichaam is de versterking van de wervelkolom, waaraan alle lichaamsdelen gehecht zijn. Dit zorgt ook voor het opheffen van blokkades en doorstroming van energie. Zo heeft Pilates® een positieve uitwerking op lichamelijke en geestelijke conditie, dat in uw dagelijks leven snel merkbaar én zichtbaar wordt.

Scroll naar boven